React Nativella nopeutta tuotekehitykseen, osa 2

Edellisessä postauksessani React Nativen käytöstä tuotekehityksessä keskityin enemmän RN:n mahdollisuuksiin. Tässä osassa käyn läpi kolikon toista puolta eli asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon RN:n käytöstä päätettäessä.

 

Huomio #1 Ei biiffiä Facebookin kanssa

React Native on BSD-lisensoitu, eli käyttö on varsin joustavaa myös kaupallisessa mielessä. Mutta, lähdekoodin yhteydestä löytyy patent grant, joka on mielenkiintoinen. Siinä todetaan, että jos yrityksellä on kiistaa Facebookin tai sen kumppaneiden kanssa, niin patent grant perutaan. BSD-lisenssiin kiistalla ei ole vaikutusta.

Tämä lienee enemmän isojen yritysten ja Facebookin kanssa kilpailevien yritysten ongelma, varsinkin jos ollaan patenttien kanssa tekemisissä.

 

Huomio #2 Oman sovelluksen tarpeet vs. React Nativen tuki

Jos mobiilisovellus tarvitsee pääsyä puhelimen tietoihin (esim. GPS, sormenjälkitunnistus, kamera), niin käyttäjän tarvitsee antaa sovellukselle lupa tietojen käyttöön. Teknisellä puolella tämä edellyttää React Nativen tukea kyseisen tiedon käsittelyyn. RN:stä löytyy jo kattava tuki eri ominaisuuksille, mutta puutteita toki löytyy edelleen.

Kannattaa siis käydä läpi oman sovelluksen tarpeet ja varmistaa, että React Nativesta löytyy tuki tarvittaville ominaisuuksille. Jos sovelluksen kaikille tarpeille ei löydy tukea, niin netistä voi etsiä ulkopuolisten kehittäjien tekemiä plugineita. Viime kädessä voi myös priorisoida oman sovelluksen ominaisuuksia ja julkaista osan ominaisuuksista myöhemmin React Nativen tuen parantuessa.

 

Huomio #3 Kehitys kehittyy

React Native on vielä varsin isosti kehityksen alla. Tällä hetkellä ollaan versiossa 0.26.3 (tarkemmat tiedot täältä). Eli yllätyksiä voi tulla ja niihin kannattaa varautua omassa tuotekehityksessä (korjauksiin riittävä määrä kehittäjiä ja aikaa, automaattitestit, CI-buildit, päätelaitteilla testaaminen).

React Nativen kehittymisen myötä saataville tulee parempaa tukea platformien ominaisuuksille, joten kannattaa arvioida missä kohdissa kannattaa ottaa riskiä ja päivittää vanhasta RN-versiosta uudempaan.

 

Yhteenveto

React Nativella on tällä hetkellä vahva asema mobiilikehityksen frameworkeissa. Taustalla on iso firma ja isot resurssit. Lisäksi kehittäjien kommentit React Nativesta ovat olleet pääsääntöisesti positiivisia. Yhteenvetona voi sanoa, että hyvät puolet voittavat huonot puolet. Asioita kannattaa miettiä aina tapauskohtaisesti, mutta kannattaa antaa React Nativelle mahdollisuus seuraavaa tuotekehitysprojektia mietittäessä.

 

Kiinnostaako React Native? Ota yhteyttä harri.lammi@leonidasoy.fi / 040 562 0713 ja jutellaan lisää.

Harri Lammi

I’m interested in the possibilities of the modern web. The speed of development and massive opportunities are breathtaking. I enjoy the results every day - great services, tons of free information, connections with other people. It’s fascinating to live in this era of digitalization. On the other hand I see a lot of potential there’s yet to be tapped. Enterprises should streamline their services by bringing together backend systems and great user experience. If there's a business idea that needs to fly or a pain waiting to be cured, let's work together!